Gut Sağlığı ve Probiyotik, Prebiyotik, Simbiyotik İlişkisi
![](https://www.eatslimglory.com/wp-content/uploads/2019/01/gutsagligi.jpg)
Gut sağlığı modern tıpta son zamanlarda, uzak doğu tıbbında ise yüzyıllardır üzerinde durulan bir konu. Ayurvedik tıpta, bir çok şeyin temelinde gut sağlığı yatıyor ve sağlıklı bağırsakların üzerinde çok duruluyor. Modern tıp ise ikinci beyin bağırsaklardır vurgusuna yakın zamanlarda geçti. Yani bağırsak sağlığı çok önemli. Bunun için ise birçok besin, besin takviyelerinden bahsediliyor. Probiyotikler, prebiyotikler ve simbiyotikler de bunların içerisinde yer alıyor. Hepsi ‘biyotik’ ile bittiğine göre hepsi faydalı mı? Bunlardan nasıl faydalanmalı?
Prebiyotik Lif Nedir?
Prebiyotikler sindirilemeyen liflerdir ve faydalı bakterilerin besinleridir. FOS (fruktooligosakkarit) ve inülin prebiyotiklere birer örnektir. Fruktooligosakkaritler düşük kalorili, sindirilemeyen karbonhidratlardır. Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, muz ve enginarda bulunurlar. Kolesterolü düşürmek, mineral emilimini artırmak gibi önemli görevleri vardır. En iyi bilinen prebiyotik ise oligosakkaritlerdir. Anne sütünde bolca bulunurlar ve gut mikrobiyomundaki faydalı bakterilerin (bifidobakteri gibi) sayısını artırır. Bazı prebiyotik besinler şunlardır:
- Çiğ kuşkonmaz
- Yeşil muz
- Karahindiba çiğ yeşillikleri
- Çiğ sarımsak
- Çiğ / pişmiş soğan
- Çiğ pırasa
- Çiğ hindiba kökü
Probiyotik Bakteriler Nedir?
Probiyotik bakteriler gut sağlığını destekleyen faydalı bakterilerdir. Bir başka deyişle sağlığı destekleyen canlı organizmalardır. Genellikle takviye olarak alınarak bağırsaklardaki sayısı artırılmaya çalışılır ancak bazı besinler de probiyotik olabilir:
- Lahana turşusu
- Elma sirkesi
- Kefir
- Turşu (gerçekten mayalanmış turşu olduklarından emin olun)
- Kombucha
Simbiyotik Nedir?
Simbiyotik ise probiytiklerin ve prebiyotiklerin bir arada çalışarak gut sağlığını yükseltmesidir. Belirli simbiyotiklerin bir arada kullanılması kilo kaybını destekler ve anti inflamasyon etkisi gösterir. Yani sağlıklı bakterileri beslerseniz, onların varlığını sürdürmelerine ve gut sağlığının korunmasına destek olursunuz demek.
Prebiyotik, probiyotik içeren dengeli bir beslenmeye sahipseniz gut sağlığınızı koruyacak en önemli adımı atmışsınız demektir. Bu simbiyotik tarzı beslenme bağırsak mikroorganizmalarının çeşitliliğini ideal düzeyde tutmaya destek olur ve tüm vücudunuz bundan faydalanır.