0537 227 9672
info@eatslimglory.com

Diyet Aslında Sağlıklı Beslenmedir

Diyet Aslında Sağlıklı Beslenmedir

Diyet, temiz beslenme, organik beslenme, sağlıklı beslenme… Bu başlıkları o kadar çeşitlendirebiliriz ki. Çünkü hayatımızın temelinde yemek yeme ihtiyacı ve eylemi var. Şimdilerde insanlar beslenme konusunda daha bilinçli bir noktaya ulaştı. Ne yediğini bilmek; yediklerinin sağlığına etkisini öğrenmek istiyor ve bunu araştırıyorlar. Bu çok güzel! Ancak tüm bu araştırmalar yapılırken kaynaklar genellikle yabancı. Bu da kendi kültürümüzün mutfağına gün geçtikçe daha yabancı olmamıza sebep oluyor. Sanki yıllarca dedelerimiz, ninelerimiz tereyağı yememiş gibi tereyağı yasaklı besin oluveriyor. Zeytinyağlı yaprak sarması sadece pirinç içerdiği için kan şekerini yükselten tehlikeli bir yemeğe dönüşüyor. Adana kebap iç yağ içerdiği için dünyanın en zararlı besini olarak görülüyor. Baklavaya hiç değinmiyorum bile; hem yağ, hem şeker, hem de un içeriyor. Kaç kaç kaç!

Tamam tüm bu yemeklerden kaçtık; Eee ne oldu? Hayatımız ızgara sebze, salata ve ızgara tavuk göğüsünden ibaret olmaya başladı. Neyse ki chia ve kinoa geldi de salataya alternatif eklendi. Ama hayat sadece salatadan ibaret değil takdir edersiniz ki! Sonuçta “diyetten” sıkılıp kaçarak uzaklaşıyor insanlar. İtiraf edin siz de onlardan birisiniz 🙂

Gelelim madalyonun öbür tarafından bir değerlendirme yapmaya: Bizim kültürün mutfağı çok değişik yemeklerden ve harmanlardan oluşuyor ve bunları yerken bir çoğumuz mutlu oluyoruz. Kebapçıya gidip sadece çoban salata yemek kimseyi mutlu etmiyor. Ya da arkadaşlarla Karaköy’de baklavacıya gidip de sadece çay içmek hiç eğlenceli olmuyor. Tüm bunların çözümü sizce yememekten mi geçiyor? Tabi ki hayır!

Yediklerinizin vücudunuza olan etkisini bilmeniz lazım öncelikle. Bazı besinleri “tüketmeme” bilgisinin temelinde ne var bunu öğrendiniz mi? Sadece zararlıymış dendi ve bitti. Ama durum tam olarak böyle değil:

Basit şekerin, kan şekeri üzerinde olumsuz etkileri olduğu için tatlı yemeyin deniyor. “Yemeyin” bir çözüm değil ancak “her gün yemeyin” bir çözüm olabilir. Siz tatlı yediğiniz o gün vücudunuza şekerle beraber ne aldığınızı ve bunun sizin biyolojinize etkisini bilirseniz dengeleyecek adımları atabilirsiniz. “Bugün baklava yedim ne yapacağım ben?” vicdan azabıyla bir arpa boyu yol alamazsınız maalesef. “Bugün baklava yedim. Fazla glikoz, yağ ve ekmek tükettim. Yarın daha az yağlı, meyvesiz ve az ekmekli bir gün geçirirsem dengelerim” yaklaşımıyla kendinizle barışırsınız. Tabiki ilk tercih meyveyi yemeyip baklavaya asılmak olmamalı! Meyveden aldığınız şeker farklı. Ayrıca lif var, vitamin var. Tabiki meyve daha faydalı. Ama bazen insan kaçırabiliyor ve tam da bu noktada çözüm odaklı olmak, karşılaştığınız bir engeli nasıl aşabileceğinizi düşünmek, oturup ağlamaktan çok daha faydalı olacak; emin olun. Ya da kebapçıya gittiniz; canınız kebap istedi ve yediniz. “Eyvah iç yağı yüzünden kolesterolüm tavan yapacak bittim ben” gibi bir düşünce size ne sağlayabilir? Tamam, iç yağ kolesterol içeren, tüketilmesi önerilmeyen bir besin ama her gün iç yağlı yemek mi yiyorsunuz? Ayda 1 gün bunu tüketseniz sonra sporu artırıp birkaç gün et yemeseniz daha iyi olmaz mı? Asıl çözüm bu değil mi? Bu çözümler sizi daha mutlu etmez mi? Mutluluk da sağlığı destekleyen bir şey değil mi? 🙂

Ek olarak hayatınızı salatayla geçirirken göz ardı ettiğiniz detaylar da size zarar verebilir biliyor musunuz? Salataya sezar sos koymak, çıtır tavuklu-biftekli salatalar ısmarlamak da hata. Çünkü sosta mayonez var. Etlerin çıtır olması için de kızartılması gerekiyor. Bu da salatayı sağlıklı alternatif olmaktan uzaklaştırıyor.

Demek ki ne yapmanız lazım?

  • Sağdan soldan kulağınıza çalınan bilgilerle hayatınızın keyif veren detaylarından uzak kalmamanız lazım.
  • Yediklerinizin içeriklerini iyi bilmeniz ve bunun telafisini nasıl yapacağınızı öğrenmeniz ve yediklerinizden korkmamanız lazım.
  • Tüm bunların yanında tüketim miktarlarınızı iyi ayarlamanız lazım. Yani hem baklava hem adana hem de hamburgeri 1 hafta içerisinde tüketmemek gerektiğini de iyi bilmelisiniz. Çünkü dengeyi kaçırırsanız, gerçekten sağlıksız bir yola girersiniz.
  • Aralarına mutlaka zaman koyarak bu gibi besinlerden tüketebilirsiniz. Sonra normal düzende beslenip, yanında da egzersiz yapmalısınız.

Sağlığın temelinde sadece fiziksel olarak iyi olmak değil, ruhsal olarak da iyi olmak var. Mutlu olduğunuz zaman da ruh sağlığınızı iyileştirir ve beden sağlığı da beraberinde gelir 🙂